Gözden kaçırmayın

TÜRSAB, Turizm Bakanı'nın Eleştirileriyle Karşı Karşıya KaldıTÜRSAB, Turizm Bakanı'nın Eleştirileriyle Karşı Karşıya Kaldı

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye 14 kültürel mirası daha iade etti. Bu değerli eserler, yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan arkeolojik ve etnografik objeler arasında yer alıyor.

İadeyle ilgili teslim töreni, 12 Eylül 2024 tarihinde New York'ta düzenlendi. Törende, Türkiye'nin Manhattan Konsolosluğu ve Manhattan Bölge Savcılığı'nın iş birliğiyle gerçekleştirilen süreç sonucunda eserler Türkiye'ye kazandırıldı.

İade edilen eserler arasında, anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykeli, farklı dönemlere ait seramikler, Osmanlı Dönemi'ne ait iki hançer, bronz bir heykel başı ile pişmiş toprak kaplar ve kandiller de bulunuyor. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait sikkeler ile karma işçilikle yapılmış Türkmen mücevher parçası da eserler arasında yer alıyor.

Bu başarı, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın özverili çalışmaları sayesinde elde edildi. Bu tür iade süreçleri, Türkiye'nin kültürel mirasının korunmasına katkıda bulunuyor.

Kaynak: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü