Gözden kaçırmayın

Tarım ve Orman Bakanı Deprem Bölgesinde Geniş Kapsamlı Çalışmaları DeğerlendirdiTarım ve Orman Bakanı Deprem Bölgesinde Geniş Kapsamlı Çalışmaları Değerlendirdi

Bhutan, son yıllarda 780 milyon dolardan fazla bitcoin (BTC) biriktirerek dikkatleri üzerine çekti. Bu miktar, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının neredeyse üçte birine denk geliyor. Druk Holdings adlı devlet şirketi, bu dijital varlıkları yöneten odak yatırım gruplarından biri olarak ortaya çıkıyor.

Himalaya bölgesinde yer alan bu ülke, yaklaşık 900,000 nüfusuyla, vatandaşlarının mutluluğunu refah ölçümünde paranın ötesinde bir kriter olarak belirliyor. Bhutan, El Salvador'dan sonra resmi olarak bitcoin tutan ikinci ülke unvanına sahip. Tüm varlıklar Druk Holdings aracılığıyla yönetiliyor.

Dijital varlıkların büyümesi, Bhutan’ın bitcoin madencilik faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Ülkenin birden fazla madencilik tesisi inşa ettiği, bunların arasında en büyük olanının ise Education City projesinin altında bulunduğu bildiriliyor. Arkham analitik platformuna göre, Bhutan’ın bitcoin varlıkları, diğer birçok hükümetin aksine, kolluk kuvvetlerinin el koyduğu varlıklardan değil, bitcoin madenciliği operasyonlarından elde ediliyor.

Bu madencilik süreçlerinin büyük bölümünün, Bitdeer adlı bir madencilik şirketi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. 2023 yılı içinde Bhutan hükümetiyle iş birliği yapma kararı alan Singapur merkezli Bitdeer, Güneydoğu Asya'da kripto para madenciliği operasyonları oluşturmak için 500 milyon dolardan fazla fon topladı ve ilk aşamada 100 megavatlık bir tesis inşa etti. 2024 Nisan'ında, 2025 yılına kadar Bhutan'ın madencilik kapasitesinin 600 megavat seviyesine çıkarılacağının açıklanması, bu projelerin önemini ortaya koyuyor.

Bhutan, sınırlı ekonomik çeşitliliği olan, gelişen bir özel sektöre sahip bir ülke. Temel gelir kaynakları arasında hidroelektrik enerji, turizm ve tarım yer alıyor. 2022 yılında, ülkenin GSYİH'sı yaklaşık 3 milyar dolar olarak kaydedildi, bu da Maldivler’in GSYİH’sının yaklaşık yarısına eşit.

Druk Holdings, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla teknoloji odaklı yatırımlar yapmayı hedefliyor. Resmi web sitesinde, dijital varlıklar, hidroelektrik projeler ve metaverse yatırımlarının odak noktaları arasında olduğu belirtiliyor. Son birkaç hafta içinde Druk cüzdanları, yoğun deposit ve çekim aktiviteleri gösterdi. Özellikle, bir işlemde 25 milyon doların üzerinde değeri olan bir BTC transferinin, varlıkların muhtemel satış amacıyla Kraken borsa hesabına gönderildiğine işaret ediyor.

Bu bilgiler CoinDesk Türkiye’nin haberlerinden derlenmiştir.